W jakim celu uzdatnia się wodę?

Oczyszczona woda nadaje się zarówno do spożycia, jak i mycia czy podlewania roślin. Ta uniwersalność ma jedną poważną wadę. Mowa mianowicie o jej nieoptymalnych parametrach. Wobec tego przydaje się dodatkowe uzdatnianie wody, które można przeprowadzić w domowych warunkach. Istnieje na to kilka sposobów, które pokrótce streścimy i wskażemy na ich najważniejsze zalety.

Główne metody uzdatniania wody

Wśród najchętniej wykorzystywanych metod znajduje się odżelazianie, demineralizacja, filtrowanie, dezynfekcja, odwrócona osmoza oraz aeracja. Przeprowadza się je w stacjach oczyszczania wody. Niektóre laboratoria lub przedsiębiorstwa przemysłowe powtarzają procesy przy użyciu własnych narzędzi, aby osiągnąć pożądane parametry.

Nie oznacza to jednak, że uzdatnianie wody przydaje się jedynie przy produkcji. Metody uzdatniania wody znajdują swoje zastosowanie także w domu. Dobrym przykładem jest zmiękczanie. To proces, który polega na usunięciu zawartości rozpuszczonych jonów soli wapnia (Ca²⁺) i soli magnezu (Mg²⁺) z wody. Dzięki żywicy jonowymiennej wspomniane składniki zostają wyłapane i zamienione na neutralne jony sodu (Na+). W efekcie twarda woda staje się miękka. A to niesie ze sobą bardzo konkretne korzyści.

Zmiękczanie wody dla lepszej kondycji sprzętów domowych

Przede wszystkim należy wspomnieć o prawdziwej zmorze kuchni i łazienek, czyli tzw. kamieniu. To efekt osadzania się związków wapnia oraz magnezu na ściankach kotłów, czajników, pralek, zmywarek, parownic czy żelazek. Twarda woda ma negatywny wpływ na estetykę i funkcjonalność sprzętów AGD. Aby uniknąć niszczenia, stosuje się różnego rodzaju środki pielęgnacyjne. Tymczasem zwykłe uzdatnianie wody przy pomocy zmiękczacza Eraqua pozwala uniknąć wykorzystania chemii. Miękka woda nie powoduje osadzania się kamienia, a to zmniejsza ryzyko awarii urządzeń domowych, a nawet obniża koszty ich utrzymania.

Uzdatnianie wody dla zdrowia

Niestety, ale twarda woda nie jest zbyt korzystna dla cery. Nie nawilża ona skóry w odpowiedni sposób, a ponadto utrudnia zmywanie środków myjących czy makijażu. Wobec tego osoby, które dbają o swoją cerę, decydują się na zmiękczanie wody. Unikają w ten sposób m.in. podrażnienia gruczołów łojowych, rozszerzania naczyń włosowatych czy obniżenia aktywności włókien elastylowo-kolagenowych. Nie można przy tym zapomnieć o dobroczynnym wpływie miękkiej wody dla kondycji włosów.

Zmiękczanie wody dla lepszego smaku potraw i napojów

Bardzo zauważalną różnicę da się również odczuć w smaku. To efekt działania soli wapnia, magnezu, chloru, a także metali ciężkich. Powodują one nie tylko psucie oryginalnego smaku napojów i potraw wymagających przyrządzania w wodzie, ale też osłabienie działania kawy czy herbaty. Zmiękczona woda pozwala po prostu na picie mocniejszej kawy. Takiego samego efektu nie da się osiągnąć przy pomocy popularnie stosowanych filtrów. Do tego potrzeba specjalnego uzdatniacza.

To doskonałe przykłady tego, dlaczego warto zainwestować w domowe urządzenia do uzdatniania wody. Zachęcamy do przyjrzenia się naszej ofercie, aby znaleźć najlepsze rozwiązania w tym zakresie.